Virtuele particuliere netwerken (VPN) bestaan al lang, maar veel mensen begrijpen ze niet. Door het misverstand zijn er veel mythes om hen heen. Hier zijn de meest voorkomende mythes:

Met name de gratis diensten leveren traag internet

Hoewel het waar is dat VPN’s de snelheid van het browsen vertragen, is dit niet in alle diensten gebruikelijk. Het probleem komt vaak voor bij gratis VPN’s. De reden waarom de diensten traag zijn, is omdat veel mensen er gebruik van maken.

Betaalde versies zijn meestal sneller en veiliger omdat weinig mensen ze gebruiken. Als u hoge snelheden wilt, vermijd dan de gratis VPN’s.

Een VPN is voor de volle 100% veilig

Hoewel de dienstverleners certificaten van betrouwbare certificeringsinstanties zullen tonen, betekent dit niet dat uw informatie veilig is. Een amateur kan misschien niet door een link heenkomen, maar een professionele hacker zal geen probleem hebben om toegang te krijgen tot beveiligde data binnen een VPN.

Een van de meest interessante gevallen is die van Iraanse hackers die SSL-certificaten konden krijgen voor Yahoo, Google, Mozilla en andere online giganten. Zij deden dit door Comodo te spoofen.

Als de hackers toegang kunnen krijgen tot certificaten van deze sites, is er geen reden waarom ze geen toegang kunnen krijgen tot die van VPN-dienstverleners.

Voordat u een VPN-dienst gebruikt, neem dan de tijd om de technologie die door de serviceprovider wordt gebruikt te begrijpen. Als vuistregel geldt: blijf uit de buurt van sites met behulp van de SSL-technologie (Secure Socket Layer) en vroege versies van TLS (Transport Layer Security). Deze twee zijn onveilig.

Gebruik voor de veiligheid de service providers die de nieuwste versies van TLS gebruiken. Daarnaast moeten vertrouwelijke of gevoelige gegevens worden gecodeerd.

Een VPN is een VPN

Dit is heel erg verkeerd. Er zijn veel soorten VPN’s op de markt. De meest voorkomende zijn: site-to-site, intranet-gebaseerd en extranet-gebaseerd VPN. Elk type heeft zijn voor- en nadelen. Om de juiste dienst te kiezen, moet u veel onderzoek doen. Het is ook verstandig dat u advies krijgt van professionals.

Je bent volledig anoniem met een VPN

Terwijl de diensten u in staat stellen om anoniem toegang te krijgen tot het internet, houden VPN-serviceproviders nog steeds een deel van uw gegevens bij.

De serviceproviders houden uw IP-adres, locatie, besturingssysteem en browser bij. Ze bewaren de informatie als interne vereisten of om juridische redenen. Er zijn vele redenen waarom u gebruik kunt maken van een VPN-service. Enkele van de redenen zijn: toegang tot beperkte sites, behoud van privacy bij toegang tot het internet met behulp van openbare Wi-Fi, of het onvindbaar maken van uw online activiteit.

Twee van de belangrijkste redenen waarom u het gebruik van VPN zou moeten overwegen, zijn voor de veiligheid en de anonimiteit.

Wat vinden wij van een VPN?

Dit zijn de gangbare VPN-mythes die je moet kennen. VPN’s komen goed van pas bij het verbeteren van uw beveiliging, maar vergeet niet dat één maat niet past bij alles. Doe uw onderzoek en vind een serviceprovider die ideaal is voor uw behoeften.